Knaprigt grytbröd (Ett stort eller två små grytbröd). Ingredienser: 1 pkt / 600 g Brödmix med havre och tranbär 4 dl vatten En ärta (2 g) färsk jäst eller 1 tsk torrjäst olja till grytan.
- Lös upp den färska jästen i kallt vatten. Om du använder torrjäst blandar du i stället den i mjölet. Tillsätt vattnet i mjölmixen. Rör ihop snabbt utan att knåda degen.
- Täck över bunken och låt stå i rumstemperatur över natten eller i minst 12 timmar.
- Stjälp över degen på mjölat bord eller oljat bakplåtspapper och forma försiktigt till en limpa. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C samtidigt som du ställer in grytan.
- När ugnen har värmts upp tar du ut den varma grytan och penslar den med en gnutta olja. Lägg ner brödet i den varma grytan och grädda med locket på i ca 45 min. Ta bort locket och grädda i ytterligare 15–25 min.
- Stjälp över den färdiga limpan på bordet och låt svalna. Servera med valfritt pålägg.
TIPS: Du kan även grädda brödet i en rostfri kastrull med lock eller en ugnssäker form med lock. Du kan göra två mindre limpor av degen om du vill. Grädda limporna i 225°C i 40 min med lock och 10–20 min utan lock.
Läckra frallor (12–15 stycken.). Ingredienser: 1 pkt / 600 g Brödmix med havre och tranbär 3,5 dl vatten 25 g färsk jäst eller 1 påse (11 g) torrjäst (2 msk olja).
- Lös upp den färska jästen i kallt vatten. Om du använder torrjäst blandar du i stället den i mjölet. Tillsätt vattnet i mjölmixen och rör ihop snabbt. Knåda degen i cirka 10 min. Om du vill kan du tillsätta olja mot slutet av knådningen.
- Låt degen vila övertäckt i bunken i 30 min. Forma frallor och låt jäsa på varm plats under duk i 45–60 min. Droppa vatten på frallorna innan du ställer in dem i ugnen.
- Grädda i 215°C i 15–20 min. TIPS: Du kan även göra två limpor av degen. Låt degen vila i 30 min efter knådning. Forma dem sedan till bröd på bakplåtspapper, låt jäsa 45–60 min under en duk och grädda i 225°C cirka 25 min.
Ingredienser
VETEmjöl, HAVREflingor (9,7%), torkade tranbär 6,9 % (tranbär, socker, solrosolja), tillplattat VETE, ströbröd (fullkornsRÅG, RÅGkli, jäst, joderat salt, vatten), linfrö, salt, RÅGmalt, enzymer, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra). KAN INNEHÅLLA SPÅR AV ÄGG, SOJA OCH SESAMFRÖN.
Näringsvärde per 100 g | |
Energi | 1350 kJ / 320 kcal |
Fett | 3,1 g |
varav mättade | 0,4 g |
Kolhydrater | 59 g |
varav sockerarter | 0,4 g |
Kostfiber | 7,2 g |
Protein | 11 g |
Salt | 1,6 g |